De spectaculairste, avontuurlijkste en meest indrukwekkende week van het jaar is het zomerkamp. Jeugdleden praten vaak nog maanden na over de grote belevenissen. Het zomerkamp heeft verschillende soorten dagen. Hieronder een mogelijk programma van het zomerkamp, de volgorde of thema's zullen altijd verschillen per jaar.

Themadag
Het zomerkamp begint. De Welpen slapen de hele week in een gebouw die voorzien is van alle gemakken. Zij worden gebracht door hun ouders, die rustig afscheid kunnen nemen tijdens een kopje koffie. De Scouts kamperen op een kampeerterrein van Scouting Nederland. Zij zetten zelf de tenten op en koken de hele week zelf. De Explorers en Pivo’s gaan naar het buitenland. De eerste dag wordt het thema ingeluid. Het thema zorgt voor een nog avontuurlijkere week.
Sportdag
De Welpen slapen gezellig in het gebouw in twee groepen, jongens en meisjes. De Scouts worden verdeeld in patrouilles, dat zijn groepen van ongeveer 5 personen. De patrouilles slapen in een eigen tent en onderhouden zichzelf. Uiteraard helpt de leiding indien nodig een handje mee. De overige speltakken slapen in eigen tenten. Dan is het sportdag, een dag vol met actieve spelonderdelen. Van balspelen tot klimmen en van varen tot boogschieten.

Zwemdag
Na zo’n fanatieke sportdag is het tijd voor een dag ontspanning. Vaak is het heerlijk weer en gaan we naar het strand. Als de zon zich verstopt dan duiken we het zwembad in. Lekker een dag badderen, glijden, bubbelen en genieten. De jeugdleden mogen vrij zwemmen, al doen ze graag mee met een potje waterpolo. Aan het einde van de dag lekker genieten van een warme maaltijd. ’s Avonds zingen we liedjes met de gitaar bij het kampvuur.
Hikedag
Een hike mag natuurlijk niet ontbreken op het zomerkamp. De Welpen lopen samen met de leidinggevenden. Iedereen doet een rugzak op de rug vol met drinken, lunch, regenkleding en lekkernijen en dan kan de tocht beginnen. De Scouts worden ingedeeld in groepen van 4 personen en lopen zonder leidinggevenden. Zij zullen elke 2,5 km een post tegenkomen. Onderweg zijn er leuke opdrachten. De tocht is gevarieerd: de duinen, de stad, een stuk met de trein en dan weer het bos.

Primitieve dag
De Welpen bereiden hun avondeten op het kampvuur. Zij slapen ’s nachts nog heerlijk in hun eigen zomerkampgebouw. De andere speltakken hebben een volledige primitieve dag en nacht. Zij slapen op een ander terrein en krijgen alleen een zeil. Met instructies van de leidinggevenden maken zij van het zeil een eigen, droge slaapplek. Supergaaf om eens mee te maken. Omdat alle gemaakte tentjes vlak bij elkaar staan is het extra gezellig.
Pretdag
Teruggekomen op het eigen kampterrein is het vandaag tijd voor vermaak. De pretdag levert dan ook de meeste pret op. Meestal is dit een dag naar een pretpark, soms wordt een ander tof uitje georganiseerd. De jeugdleden leven zich de hele dag uit in alle attracties en shows. ’s Avonds zit iedereen moe maar voldaan bij het kampvuur. Lekker marshmallows roosteren en bijkletsen over alle leuke gebeurtenissen die iedereen die dag heeft beleefd.

Afsluitdag
’s Morgens zie je al de eerste teleurgestelde gezichten als de jeugdleden zich realiseren dat het kamp er bijna opzit. Iedereen wil na zoveel leuke dagen nog wel een week op zomerkamp. De Welpen ruimen het gebouw op, de andere speltakken breken de tenten en keukens af. We sluiten af met een spectaculaire bonte avond. Of een improvisatieshow van alle leden. Moe, maar met een grote lach op ons gezicht nemen we afscheid van elkaar. Volgend jaar mogen we weer op zomerkamp!